Jelenlegi hely

Valós vagy makett? Egyszerű Photoshop dioráma

Most egy egyszerű effektet mutatok be, melyet bárki kipróbálhat, csak egy alkalmas kép kell hozzá. Az effekt önmagában a kép egy részének elmosása, ezáltal hamis érzet alakul ki tudatunkban, a képen látható elemek méretéről.

Amikor megnézünk egy fotót, a rajta látható képelemek felismerésével, azok egymáshoz való viszonyításával agyunk kiegészíti azt tapasztalati információkkal. Ha a képen épületeket látunk, akkor agyunk tisztában van ezen épületek méretével, formájával, így aztán a kép valóságosként, objektíven jelenik meg a szemünk előtt.

Csapjuk be a szemünket - diorama effekt

Más a helyzet, ha tudatunkat megzavarjuk olyan elemekkel, amely disszonál a képpel, és agyunkat szubjektív képalkotásra készteti. Esetünkben ilyen elem a képbe bevitt hamis mélységélesség érzet, mely elhiteti agyunkkal azt az információt, hogy a kép szűk látószög alatt készült. A szűk látószöget pedig nem tudjuk a képen látható - valójában tág látószögben - látható elemekhez rendelni. Van azonban olyan eset, amikor hasonló látvánnyal találkozhatunk, ez pedig a modellvasutak, a makettek, a diorámák csodálatos világa. Aki már látott ilyen fotókat, annak az agya ezt elraktározza, így ha hasonló hatást érünk el, akkor ezt automatikusan a látottakkal azonosítja.

Az eredeti kép esetében kétség se fér a látvány valódiságához. Santorini gyönyörű épületei, a napsütötte fehér falak, az ég és a tenger kéksége valós képet alakít ki bennünk.

Most pedig adjuk hozzá az effektünket!

Először az eredeti réteget duplikáljuk, majd a felső réteghez adjunk hozzá egy rétegmaszkot. Kattintsunk a réteg panelen a képtől jobbra található rétegmaszkon, hogy ezzel kijelöljük (a széle fehér keretet kap). Az előtérszínt állítsuk feketére, a háttérszínt fehérre. Keressük meg a kitöltés (Gradient Tool) eszközt, és a felső tulajdonság sávon állítsuk a kitöltést előtérből átlátszóba (Foreground to Transparent), a tipusát pedig sávosra (ez balról a negyedik tipus).

Ezzel a kitöltéssel készítsünk egy fekete sávot a maszkon a képnek arra a részére, ahová az élességet fókuszálni szeretnénk. Fontos, hogy a fekete sáv a réteg panelen a kép mellett jobbra a maszkon látszódjon.

Rétegmaszk a fekete sávval

Kattintsunk vissza a baloldali képre, majd keressük meg a LensBlur nevű szűrőt (Filter > Blur > Lens Blur). Ezzel a szűrővel kifejezetten mélységélességi elmosást tudunk alkalmazni kijelölésekre, alfa-csatornára, vagy rétegmaszkokra. Válasszuk az utóbbit: a Depth Map szekcióban állítsuk az élesség forrását (Source) Layer Mask-ra, és a Blur Focal Distance értékét vegyük nullára. Az Iris szekcióban a rekesz lapjainak számát és a tulajdonképpeni életlenséget állíthatjuk be (Shape és Radius). Ha elégedettek vagyunk az eredménnyel, nyomjuk meg az OK gombot, készen is vagyunk!

Lens Blur beállítások

Az effektet utólagosan korrigálni a maszk festésével tudjuk, lágy szélű fekete ecsettel élesíthetünk, fehér színűvel pedig elmoshatunk részleteket!

A kész diorama effekt

Köszi, hogy elolvastad, ha tetszett, oszd meg, hadd próbálja ki más is!

Jó szórakozást kívánok!

Az oldalt karbantartja: WEBLECKEK.HU © 2010-2017. Minden jog fenntartva!