Jelenlegi hely

Éjszakai fények

Egy közösségi oldalon az egyik ismerősöm tett ki egy cikket, "Hogyan készítsünk éjszaka szép képeket" címmel. Nem bírtam ki, hogy ne szóljak hozzá, annál is inkább, mert tudom, hogy az illető szeretne sok jó fotót készíteni. Az igazság az, hogy néha úgy megyünk el a fotótémák mellett, mintha ott sem lennének. Persze, nincs is ezzel baj, ha az ember csak a családi eseményeket akarja megörökíteni. Ha viszont már hobbiként is érdekel bennünket a fotózás, az éjszaka rengeteg jó lehetőséget tartogat a számunkra.

A bejegyzést követő kommentek között aztán kaptam egy ellenállhatatlan provokációt, amikor az illető hölgyet esti fotózásra bíztattam. A kérdés a következőképpen hangzott:
Megpróbálok nagyon ügyes lenni, de a környéken hol vannak szép esti fények????

Nem lehetett kihagyni... Íme néhány próbálkozás kedvcsinálónak!

Kék órák

Az egyik kedvenc fotós időszakom. Óráknak hívják, de tulajdonképpen csak percek, amikor a természet, és a város fényei még kiegészítik egymást. Varázslatos hangulatot tudnak produkálni filmen, és digitális képen egyaránt. Manapság már nem is olyan nehéz ilyen képeket készíteni.

kék órák - a dömsödi Katolikus Templom

A fenti képen a dömsödi katolikus templom bejárata látható. A kép a kék órákban készült, az ég még kék, de már jellegzetes vörös színű árnyalatot vet az utcai lámpa fénye. Az ilyen, és hasonló felvételek technikailag általában hosszú expozíciós idővel készülnek, ami azt jelenti, hogy alapfeltétele a zár - akár több másodpercig tartó - nyitása. Modernebb gépek esetén nagy érzékenység (pl. ISO1600) érték beállításával akár kézből is megpróbálható, de az igazi állványról mert a hosszú idő miatt a fényképezőgépet mozdulatlanul kell tartani. Jelen kép esetében viszont szó sem volt állványról, egyszerűen lusta voltam vesződni vele. Állvány helyett szembe álltam a templommal és a gépet a kormánykerékhez szorítottam. A kép az autó szélvédőjén keresztül készült, ami - szürkület révén - nem tartalmazott zavaró csillanásokat, vagy visszaverődéseket.

Díszkivilágítás

A városi fények mellett gyakran találhatunk épületeket, melyet az adott településen fontosnak tartanak és éjszakai világítást kapnak. Lehetnek templomok, múzeumok, hidak, stb. Az ilyenfajta mesterséges világítás egész más, sejtelmesebb, vagy éppen ünnepélyesebb hangulatot kölcsönöz a helynek, mint a nappali fények. Gondoljunk csak a messzire ellátszó, kivilágított templomtornyokra, vagy szobrokra.

díszkivilágítás - a dömsödi Petőfi Emlékmúzeum éjszaka

Ez a kép a dömsödi Petőfi Emlékmúzeum kertjéről készült, ami egyébként pár méterre volt az előző helyszíntől. A világítás fénye hidegebb, nem sárgás, inkább fehér. Ilyen fényviszonyok között jól érvényesülnek az épület fehér falai, a fák pedig markáns árnyékot vetnek a régi házra. A hosszú expozíciós idő hatására meglepően sok a részlet a képen, a fűben és a járda felületén is láthatjuk a részleteket. Mivel eldöntöttem, állványt nem fogok használni, ezért fényképezőgépemet a múzeum fából készült kapujának vízszintes tetejéhez szorítottam, és exponálás alatt igyekeztem még a lélegzetet is visszatartani, nehogy a kép elmozduljon. Az ilyen, és hasonló helyzetek fotózásánál állvány helyett nyugodtan használhatunk tereptárgyakat, amihez a gépet odaszorítjuk.

Egy kis szellemvasút

A hosszú idővel érdekes felvételeket is készíthetünk. Fényképezőgépünk ugyanis mindent megörökít, ami a zár nyitásától a bezárásáig történik. Ha kellő fény éri a felvételt, láthatunk szellemeket, csíkokat, elmosódó mozgásokat a képen. Persze, ha tudjuk hogyan, ezt ki is lehet használni.

városi fények - Dömsöd központ

Ez a kép a központban készült. Szerettem volna kiemelni a közvilágítás narancssárga fényét, ezért a gépem automatikáját napos időre állítottam. Megint állvány nélkül fotóztam, a forgalomirányító lámpa oszlopát használva segítségként. Felhívom a figyelmet a bal sarokban lévő csíkokra, melyek a megálló, illetve elinduló autók nyomai a képen. Miért nem látni őket? Ahhoz már nem volt elég a fény, viszont a lámpáik fényét a fotón hagyták. A szemben várakozó autó illetve a mozdulatlanul beszélgető alakok természetesen láthatóak. A kép szerintem hatásos, de az igazán hatásos utcakép ilyen fényviszonyok között télen, szakadó hóban az igazán ütős! Kíváncsian várom, hogy majd kinek sikerül!

Remélem sikerült felkelteni a figyelmet az éjszaka fényeire, mindenkit bátorítok hasonló fotók készítésére! Ne felejtsük el, nem a fényképezőgéptől függ, hogy jó lesz -e a kép, hanem a személetünktől! A lényeg, hogy meglássuk a témát, ne menjünk el mellette!

Kellemes fotózást mindenkinek!

Az oldalt karbantartja: WEBLECKEK.HU © 2010-2017. Minden jog fenntartva!