Jelenlegi hely

Művészi hatású illusztráció készítése GIMP-pel

Nem igazán tartom magam művésznek. Inkább csak ismerem a programok lehetőségeit, és azon szerencsések közé tartozom, akik, ha ránéznek egy képre vagy animációra, meg tudják mondani, hogy azon milyen trükköket, eljárásokat alkalmaztak.

A hét elején megjelent a Facebookon egy kép, az egyik kedves barátom megosztása. A kép Carol Cavalaris munkája, ha rákeresel, további csodálatos alkotásokat is láthatsz tőle.

Carol Cavalaris képe

Mivel sokaknak tetszett, illetve elég sokan megnézték és lájkolták, megihletett egy kis ügyeskedésre, én is készítettem valami hasonlót. Sokan talán nem tudják, hogy az Interneten se szeri, se száma az olyan nagy tudású programoknak, amelyekkel ingyenesen bármilyen feladatot elvégezhetünk, hasonlóan méregdrága fizetős társaikhoz. A szabad és nagy tudású programok közül egyik nagy kedvencem a GIMP nevű grafikai alkalmazás.

A GIMP-et eredetileg Linux alá fejlesztették, de gyors térhódítása hatására megjelent Windows-os, sőt Mac Platformon is. Manapság már Androidra is létezik, kedvezve ezzel a mobilosoknak és a tábla PC-t használóknak.

A program teljesen magyar nyelvű verziója óriási hasznos tudással, és rengeteg funkcióval rendelkezik. Egyszerűen keress rá a Google-n töltsd le, és használd! Léteznek hozzá az Interneten magyar nyelvű leírások, tippek. A programhoz és a rajzoláshoz számtalan ecset tölthető le. Egy kis kedvcsinálóként készítettem el az alábbi képet.

Az elkészítéshez kerestem valami hasonló képet, fával, háttérrel, stb., aztán gyűjtöttem képeket a beillesztendő részekhez is a repce sárga színe helyett, illetve a fakó égbolt kicseréléséhez. Az eredeti képem ez volt:

Az eredeti kép még GIMP nélkül

A képben elsősorban színezési, vágólap és maszkolási technikákat használtam. Az átszínezések és a montázsok alapja a megfelelő kijelölés, a rétegek, és a radír együttes használata. Gyakorlatilag két rétegen dolgozom, a beillesztendő területek képpontjait a radírral törlöm, így ott az alatta lévő kép látszik. Később aztán a rétegeket egyesítem. Dióhéjban ennyi az egész, a többi meg a fantáziátokon múlik! Remélem az enyémmel meg vagytok elégedve...

Webleckék munka GIMP segítségével

Várom a hozzászólásokat, és az sem baj, ha megosztjátok... Köszi!

Az oldalt karbantartja: WEBLECKEK.HU © 2010-2017. Minden jog fenntartva!