Jelenlegi hely

Photoshop - retro hatású fotó készítése

Hosszú kihagyás után újra jelentkezem egy kis érdekességgel. Sokan jeleztétek, hogy szívesen vennétek, ha Photoshop-os írások is lennének az oldalamon, így ezt az anyagot Photoshoppal készítettem. A cikk elsősorban haladók számára készült, de a színezős részével kezdők is nyugodtan próbálkozhatnak.

Az utóbbi időben egyre többet találkozom Photoshoppal mesterségesen készített retro fotókkal, barnítottól a szimplán szemcsésig, tépettől a vintage típusúig. Ebben a leírásban egy kicsit összevegyítem a lehetőségeket, és igyekszem minél több lehetőséget bemutatni egy fotó régies hatásúvá tételére.

A vintage hatás, vagy vintage effekt tulajdonképpen a régi analóg színes fotók kép és színvilágát hozza vissza, amikor a fényképezőgépben lévő film minősége és fajtája, érzékenysége, illetve az azt előhívó fényképész szakmai tudása határozta meg a kép tónusát, színeit. Ezek a képek már színesek voltak ugyan, de egy sajátos tónust képviseltek. A lényeg ennek a tónusnak az elkészítése, beállítása, utána pedig további trükköket is használok a hatás fokozásához. Vágjunk is bele!

a tónus

A kép széleit először ovális kijelölésből elhomályosítottam (Elliptical Marquee Tool - Ellipszis kijelölő), majd a Select menü Inverse parancsával megfordítottam a kijelölést. A szélekre átmenetet alkalmaztam 80px-es Feather értéket használva, és a Lens Blur szűrővel a külső szélek így szépen elmosódtak. Ez egy kicsit olyan érzést ad, mintha az objektív a szélei felé már elmosná a képet, másik előnye, hogy a témára irányítja a tekintetet.

Alapkép és az ovális elmosás

A kép tónusának beállításához először is három új réteget vettem fel a meglévő kép fölé. Alulról felfelé az első réteg színe világossárga(FBF2A3), a második bíbor(FD436B), a harmadik sötétkék(0949E9). A sárga réteg rétegmódját (blending mode) Multiply-re (Szendvicspozitív) állítottam, ezzel a sárga képpontok összeszorzódnak az alatta lévő réteggel, így ez a réteg adja meg a kép sárgás tónusát. A tónus intenzitásának a beállítása az átlátszóság (Opacity) érték állításával történhet - én 70% körülire vettem.

Következik a bíbor tónus, ebből nem volt szükség sokra, nekem 20% körül van Screen rétegmód beállítás mellett. A Screen (Szendvicsnegatív) beállítás a Multiply fordítottja, ez a beállítás úgy keveri össze a két réteg képpontjait, hogy az eredmény mindkettőnél világosabb szín lesz.

A tónus beállítása után kis szintkorrekciót végeztem, ehhez Levels és Hue/Saturation korrekciós rétegeket használtam.

A három színréteg és a korrekciós beállítások

A kész tónusbeállítások

karcolások és textúrák

A kép további "öregítéséhez" karcolásokat helyeztem el a képen. Ehhez az Internetről szereztem be egy kellően nagy méretű és felbontású karcolást ábrázoló fotót. Nem árt egy kicsit tudni angolul a keresgéléskor, de végső esetben a fordító is segítségünkre lehet. A karcolásokhoz az alábbi kép tökéletesen megfelelt:

Karcolások az Internetről

A letöltött képet megnyitva készítettem egy réteget az eredeti képem és az első színes réteg közé, majd erre bemásoltam a karcokat. A megfelelő méret (Ctrl+T) beállítása után korrigáltam a tónusát (Levels) és a rétegmódot SoftLight-ra vettem. A SoftLight(LágyFény) beállítása mellett egy kicsit lágyítottam az eredeti karcokat, a sötét képpontok beolvadnak, viszont a világosabb (karcos) képpontok szépen kiemelkednek a képből. Kicsit játszottam még a réteg Fill(kitöltés) tulajdonságával, melyet végül 60%-ra állítottam be.

Az érdes fotópapír illúziójához szintén kerestem egy ideillő textúrát (képkeresőbe beírtam, hogy "paper"), majd ezt szintén bemásoltam egy új rétegre, az előbbi karcolások és az eredeti képet tartalmazó réteg közé. A rétegmód Multiply, és az Opacity 55% lett, a képünk apró, pontozott textúrát kapott.

Tónus plusz textúrák

Most jön a neheze...!

szakítsuk le a kép szélét

A kép szélének szakadttá tételéhez egy kis trükk szükséges. Készítettem egy új réteget az eredeti képem alá, és kitöltöttem valamilyen papír textúrával (a már említett módszerrel) - ez fogja a szakadás textúráját adni. Hogy lássam ezt az újonnan elkészített réteget, az eredeti kép láthatóságát megszüntettem. Az új textúra rétegen a lasszó eszköz segítségével rajzoltam egy szakadást, egyszerűen szabad kézzel. Ezt a kijelölést Invertáltam (Select menü > Invert), majd a Select menü Save Selection parancsával elmentettem. A kijelölésből létrehoztam egy rétegmaszkot, így a textúrám bal alsó sarkát le is vágtam.

Igen ám, de ahhoz hogy hihető legyen a szakadás, a papír szélét kissé rongyossá kell tennem! Ehhez a kijelölésemet munkagörbévé alakítottam, majd kerestem egy kellően rongyos ecsetet (kép) és kiválasztva a textúra maszkját, a görbét fehér színű ecsettel végigfuttattam (Paths panel > jobb egérgomb a görbén > StrokePath). A tépett papír külső széle ezennel meg is van!

Ecsetbeállítások és maszk a tépett szegélyhez

Kész a külső tépett papír effekt

Következik a fotó oldali tépés. Ugyanúgy, mint az előbb, ezt is a lasszó eszközzel körbejelöltem méghozzá úgy, hogy az előbbi jelölés széle és a mostani jelölés között egy szabálytalan sáv alakuljon ki, majd invertáltam a kijelölést. Ezt is mentettem a biztonság kedvéért (Select > SaveSelection), majd a kijelöléshez nem nyúlva az eredeti kép rétegét tettem láthatóvá és aktívvá. Felvittem erre is egy rétegmaszkot, így az eredeti képem és az előbbi szakadás között létrejött a szakadt papír sávja. Az előbbi módszerrel ezt is kissé rongyossá tettem kisebb ecsetet használva. A végén még mindig nem voltam megelégedve, nagyon kontúros volt a széle ezért a BlurTool eszközzel egy picit elmostam a szélét a maszkon.

A tépett fotó és rétegmaszkbeállításai

A szakadást két rétegből meg is oldottam, a háttérbe még alá tettem egy másmilyen papír mintázatot, hogy ne az üres fehér háttér maradjon a tépés alatt, illetve az alsó papír rétegére feltettem még egy DropShadow (árnyék) effektet is, hogy a tépés szebben látszódjon.

Ja! Majd elfelejtettem! A papír szélének maszkját a korrekciós rétegekre is át kell másolni ahhoz, hogy a leszakadt részen ne érvényesüljön! A fenti módszerrel, a kijelölés betöltésével könnyen meg lehet csinálni.

Íme, a végeredmény

Köszönöm, hogy elolvastátok, remélem tetszett, várom rá a lájkokat, és azt is megköszönöm, ha megosztod. Ha valami esetleg nem volt egyértelmű, vagy érthető, nyugodtan írjátok meg itt kommentben, vagy keressetek meg Facebookon!

Jó szórakozást kívánok!

Az oldalt karbantartja: WEBLECKEK.HU © 2010-2017. Minden jog fenntartva!